Faktoja ja käyttövinkkejä

Ota proteiinipitoinen soija osaksi terveellistä ja monipuolista ruokavaliota, ja syöt edullisesti ja hyvin. Soija on monikäyttöistä, koska sen perusmaku on hyvin neutraali ja sitä on helppo maustaa marimoimalla tai keittämällä.

1.

Ravintorikas

Soijasta saa kuituja, kaliumia, kalsiumia, magnesiumia, fosforia, rautaa, sinkkiä, jodia ja seleeniä sekä runsaasti A-, B-, E- ja K-ryhmän vitamiineja.

2.

Proteiini­pitoinen

Soija sisältää enemmän proteiineja kuin mikään muu papu. 100 g tummaa soijarouhetta sisältää 53 g proteiinia, kun sama määrä kanaa sisältää vain 20 g.

3.

Laktoositon

Soija korvaa mainiosti lihan tai maidon, alentaa kolesterolia ja on luontaisesti laktoositon.

4.

Tuotettu Euroopassa

Soyappetit-tuotteet on viljelty Euroopassa ja ne on valmistettu ilman geenitekniikkaa.

5.

Kalsium­pitoinen

Soijapavun kalsiumpitoisuus on 26-kertainen lihaan verrattuna.

6.

Terveellinen

Soijassa on korkea kuitu- ja proteiinipitoisuus, alhainen glykeeminen indeksi sekä hyvä rasvahappojen koostumus.

7.

Ihanteellinen aminohappokoostumus

Soija sopii erinomaisesti täydentämään sekä kasvis- että sekaruokavaliota, sillä se sisältää kaikkia lihan sisältämiä aminohappoja (proteiineja).

8.

Alentaa kolesterolia

Soijassa ei ole kolesterolia; päinvastoin, se sisältää lesitiiniä joka alentaa kolesterolia. Lesitiini on tärkeää myös hermostolle.

9.

Ekologinen

Eläinperäisiin tuotteisiin verrattuna soija on ekologista. Sen ympäristövaikutukset ovat huomattavan pienet esimerkiksi lihaan verrattuna.

Soijan käyttövinkit

Moni jo tietää, että jauhelihan voi korvata soijarouheella – oikein maustettuna eroa ei juuri huomaa. Tiesitkö, että lisäksi soijasuikaleilla voi korvata kanan ja soijajauheella kananmunan? Tai että soijasta voi tehdä niin välipaloja ja pääruokia kuin leivonnaisia ja jälkiruokiakin?

Kun haluat korvata lihan tai kanan kuivasoijalla, saat siihen haluamaasi makua marinoimalla, liottamalla tai keittämällä. Käytä vaikkapa kasvislientä, soijakastiketta, yrttejä, mausteita ja valkosipulia.

Soijan maustaminen

Soija turpoaa ja pehmenee, kun liotat sen vedessä tai kasvisliemessä ennen valmistusta.

Soyappétitin perustuotteisiin saat helposti haluamaasi makua marinoimalla – kokeile yrttejä, valkosipulia ja maustetahnoja. Tee niukahko nesteseos, jossa on vähän vettä, soijakastiketta, haluamiasi mausteita sekä yrttejä ja vaikkapa valkosipulia. Marinoi soijaa, kunnes kaikki neste on imeytynyt. Paista tämän jälkeen pannulla tai uunissa ja mausta vielä itse ruoka erikseen.

Soija on edullista

Pussillinen kuivasoijaa – olipa se jauhe-, rouhe-, hiutale- tai suikalemuodossa – maksaa kaupassa vain muutaman euron. Kun ottaa huomioon sen ainutlaatuisen ravintosisällön ja hyvän säilyvyyden, se on hyvä raaka-aine kaikenlaisiin ruokiin. Täyttävä kuivasoija on käyttövalmista ja erittäin riittoisaa.