Ekologinen valinta

Eläinperäisiin tuotteisiin verrattuna soija on ekologista. Sen ympäristövaikutukset ovat huomattavan pienet esimerkiksi lihaan verrattuna. Soyappétit-tuotteissa on käytetty vastuullisesti ja ilman geenitekniikkaa kasvatettua soijaa.

Soija on ympäristöystävällistä ravintoa

Soija on aina kuulunut perinteiseen aasialaiseen keittiöön, ja länsimaissakin sitä on käytetty jo 1700-luvulta lähtien. USA:ssa soijasta on 1800-luvulta lähtien kehitetty lihaa korvaavia kasvisruokavalmisteita. Soijan suurimmat tuottajamaat ovat USA, Kiina, Brasilia, Argentiina ja Kanada. Myös Euroopassa, esim. Ranskassa, Ukrainassa, Serbiassa, Unkarissa ja Itävallassa, viljellään soijaa.

Kun ympäristövaikutuksia kartoittavassa MIPS-tutkimuksessa* laskettiin tuotteiden elottomien ja elollisten materiaalien kulutus sekä eroosio (ns. TMR-luku), olivat soijan ympäristövaikutukset ovat samaa tasoa kuin leivän. Soijan TMR-luku oli 3, kun Naudanlihalla luku on 46, juustolla luku on 43, sianlihalla 21 ja tomaatilla 9.

Soyappétit-tuotteisiin käytetty raaka-aine tulee luotettavilta ja tunnetuilta toimittajilta. Soija on viljelty Euroopassa ja on läpäissyt tarkat laatuvaatimukset. Soyappétit-tuotteet on valmistettu ilman geenitekniikkaa.

*MIPS (Material Input per Service Unit) on materiaalivirtoihin perustuva ekotehokkuuden mittari. Sen avulla voidaan helposti vertailla esim. saman palvelun tuottamista eri tavoilla. Luvut perustuvat syksyllä 2008 päättyneen Luonnonsuojeluliiton ja ympäristöministeriön FIN-MIPS kotitalous -hankkeen tuloksiin.