Soija on täydellistä ravintoa
Soijassa on korkea kuitu- ja proteiinipitoisuus, alhainen glykeeminen indeksi sekä hyvä rasvahappojen koostumus. Se on luontaisesti maidoton ja sisältää runsaasti vitamiineja ja hivenaineita.
Monipuolinen kasviproteiini
Soija on yksi maapallon vanhimmista viljelykasveista; sitä on viljelty Aasiassa yli 5 000 vuotta. Ravitsevana, hyvälaatuisen kasviproteiinin lähteenä se on ollut tärkeä osa muinaiskansojen ruokavaliota.
Soija on palkokasvi, jossa on ainutlaatuisen monipuolinen ravintosisältö. Se sopii erinomaisesti täydentämään sekä kasvis- että sekaruokavaliota, sillä se sisältää kaikkia lihan sisältämiä aminohappoja (proteiineja). Aminohapot ovat välttämättömiä lihasten, luuston ja kudoksen rakennusaineita.
Soijan terveysvaikutuksia on tutkittu 1920-luvulta lähtien. Viime vuosikymmeninä tutkijoita on kiinnostanut ennen kaikkea soijan vaikutus veren rasva-arvoihin ja sydän- ja verisuonitauteihin sekä soijan sisältämien kasvihormonien (fytoestrogeenien) vaikutus naisten vaihdevuosivaivoihin sekä luustoon.
Vitamiineja ja hivenaineita
Soijasta saa kuituja, kaliumia, kalsiumia, magnesiumia, fosforia, rautaa, sinkkiä, jodia ja seleeniä sekä runsaasti A-, B-, E- ja K-ryhmän vitamiineja. Soijassa ei ole kolesterolia; päinvastoin, se sisältää lesitiiniä joka alentaa kolesterolia. Lesitiini on tärkeää myös hermostolle.
Folaatti on B-ryhmän vesiliukoinen vitamiini (B9-vitamiini), jolla on tärkeä tehtävä hiiliatomin kuljettajana elimistössä. Suomalaiset saavat keskimäärin liian vähän folaattia ruokavaliostaan. Folaatti on tärkeä vitamiini, joka saattaa vähentää esimerkiksi Alzheimerin taudin riskiä ja suolistosyövän riskiä sekä edistää aivojen terveyttä.
Folaatti eli B9-vitamiini on erityisen tärkeä raskautta suunnitteleville ja raskaana oleville naisille, sillä vähäinen folaatinsaanti alkuraskaudessa lisää riskiä siihen, ettei kehittyvän sikiön hermostoputki sulkeudu.
Folaatin lähde
Seuraavat ruoat ovat hyviä folaatin lähteitä:
- Soijajauho ja soijarouhe, soijapapu, aduki-, kiedney- ja mustapapu sekä valkoiset ja ruskeat pavut
- nokkonen, persilja, pinaatti, lehtikaali ja muut tummanvihreälehtiset kasvikset
- parsa, kikherne ja punajuuri
- maksa ja munuainen
Hyvää sydämellesi
Tiesitkö, että soijan käyttö vaikuttaa edullisesti veren rasva-arvoihin? Soijan isoflavonit ovat antioksidantteja, jotka ehkäisevät kolesterolia hapettumasta ja suojaavat verisuonten seinämiä. Soijan ja isoflavonien käyttö nostaa hyvää HDL-kolesterolia ja laskee huonoa LDL-kolesterolia sekä veren homokysteiiniä. Soyappétit-tuotteille on myönnetty Sydänmerkki.
Kevyttä ja täyttävää
Kuitu- ja proteiinipitoinen ruokavalio pitää verensokerin pitkään tasaisena ja olon kylläisenä.
Soijan rasvahappokoostumus on hyvä. Se sisältää pehmeitä, pääasiassa monityydyttymättömiä rasvahappoja, joita ovat mm. linoli- ja alfalinoleenihappo. Soijapavun kalsiumpitoisuus on 26-kertainen lihaan verrattuna ja sillä on alhainen glykeeminen indeksi*. Soijarouheen GI on 20 ja soijajauhon 25, kun esimerkiksi makeuttamattoman myslin GI on 50 ja vehnäjauhon 85. Korkean glykeemisen indeksin ruuat altistavat lihomiselle.
Glykeemisen indeksin (GI) tasot:
Matala: 55 tai alle
Keskitaso: 56 – 69
Korkea: 70 tai yli
*Alhainen glykemiaindeksi kertoo nautitun ruoan vähäisestä vaikutuksesta verensokeriin. Suuri glykemiaindeksi tarkoittaa puolestaan sitä, että kyseinen ruoka nostaa veren sokeria nopeasti, jolloin vereen vapautuu paljon insuliinia.
Hyvät kasviproteiinit
Tasapainoinen ja terveellinen ruokavalio sisältää riittävästi hyvälaatuista proteiinia. Sitä saat palkokasveista, siemenistä ja pähkinöistä. Kasvikunnan tuotteista ihanteellisin aminohappokoostumus on soijaproteiinilla.
Proteiini koostuu aminohapoista, jotka ovat keholle tärkeitä rakennusaineita. Osan aminohapoista keho tuottaa itse ja osa on saatava ravinnosta. Jokaisella aminohapolla on oma tehtävänsä mm. luuston ja lihaksiston ylläpidossa sekä lihasenergian tuotannossa.
Soijaproteiini sisältää kaikki elimistölle välttämättömät aminohapot. Sen nauttiminen antaa energiaa ja kylläisyyden tunteen ilman turhia kaloreita. Siksi se on ihanteellista ravintoa niin kasvavalle lapselle ja kunnon kohottajalle kuin laihduttajallekin.
Soija tukee painonhallintaa
Kun haluat pudottaa painoa ruokavaliomuutoksilla, on tärkeää, että ravinnossasi on riittävästi kuituja, proteiinia ja hyviä rasvoja. Edullisten, helposti sulavien Soyappétit-tuotteiden ravintosisältö on painonhallinnan kannalta ihanteellinen.
Onnistunut painonpudotus edellyttää, että syöt riittävästi. Kylläisenä et sorru mielitekoihin, jaksat liikkua ja kehosi polttaa rasvaa eikä lihaksia. Soyappétit-tuotteista ja kasviksista teet helposti kevyttä, maistuvaa ruokaa, jossa on kuituja, proteiinia ja hyviä rasvoja sopivassa suhteessa.
Soijassa olevat ravintokuidut paitsi pienentävät ruuan energiapitoisuutta, myös sitovat vettä. Niiden ansiosta ruoka pysyy kauemmin mahalaukussa ja kylläisyyden tunne kestää pidempään. Proteiinin täyttävyys perustuu puolestaan siihen, että se palaa elimistössä hitaammin kuin hiilihydraatit.
Soyappetit soijajauhossa on elimistölle edullista kasvirasvaa, joka säännöllisesti nautittuna turvaa välttämättömien rasvahappojen ja rasvaliukoisten vitamiinien saannin, laskee huonon kolesterolin osuutta veressä, tukee sydämen terveyttä ja toimii solujen rakennusaineena.
Sopiiko soija karppaajalle?
Karppauksella laihduttaja voi saada nopeita ja pysyviäkin tuloksia, mutta on tärkeää noudattaa sitä terveellisesti. Eettinen karppaaja ja kasvissyöjä korvaa lihan proteiinipitoisilla kasviksilla, kuten soijalla. Tuotteemme eivät sisällä lisättyä sokeria.
Kasviskarppaaja syö paljon vihanneksia, hedelmiä ja juureksia (ei perunaa) ja saa nauttia voita, kasviöljyjä ja kypsytettyjä juustoja. Ruokavalion pääpaino on täyttävissä, proteiinipitoisissa kasviksissa. Hyviä proteiinilähteitä ovat pähkinöiden, sienien ja pehmeiden rasvojen lisäksi palkokasvit, kuten soija, herneet ja pavut.
Soija on erinomaista karppausruokaa, sillä se sisältää runsaasti sekä proteiinia että karppaajalle tuikitärkeitä kuituja. Karppaus kasvattaa helposti ruokalaskua, mutta edullisia Soyappétit-tuotteita käyttämällä niin ei tarvitse olla.
Lisäpotkua liikuntaan
Runsaasti kuitua ja proteiinia sisältävä soija on erinomaista ravintoa kaikenikäisille aktiiviliikkujille. Ennen liikuntaa nautittuna se pitää sinut kylläisenä pidempään, jolloin verensokerisi pysyy tasaisena ja jaksat enemmän. Liikunnan jälkeen nautittuna soijaproteiini vähentää fyysisen ponnistelun aiheuttamaa lihasproteiinin purkautumista ja tukee näin hyvää lihaskehitystä. Lisäksi sen sisältämät kasviestrogeenit voivat vaikuttaa myönteisesti veren rasva-arvoihin.*
Tutkimuksissa on saatu näyttöä siitä, että runsasproteiininen ruokavalio ja liikunta on tehokas yhdistelmä painon pudottamiseen. Tällainen ruokavalio näyttää tehokkaasti laskevan kehon rasvamäärää ja kasvattavan lihasmassaa. Lisäksi yhdistelmällä vaikuttaa olevan myönteinen vaikutus veren rasva-arvoihin.**
Tutustu helppoihin, herkullisiin Soyappétit-resepteihin, syö monipuolisesti ja ota liikunnan riemusta kaikki irti!
*Finfood/ Nutrition & Metabolism 2006
**Ilander O ym. Liikuntaravitsemus. VK-kustannus Oy, 2008