Vege Gyros

Ainekset

1 paketti Soyappétit Soijafileitä
4 1/2  dl kasvislientä TAI 4 1/2 dl vettä + 1 rkl kasvisliemijauhetta
1 tl soijakastiketta
3 valkosipulinkynttä hienonnettuna
1 tl sipulijauhetta
1 tl jeeraa
1 tl jauhettua korianteria
n. 1/4 tl (ripaus) kanelia
2 tl kuivattua oreganoa
2 laakerinlehteä
1 rkl balsamicoa
ripaus cayenne-pippuria
1/2 tl laadukasta suolaa
5 aurinkokuivattua tomaattia silputtuna (mieluiten kuivattuja)
reilut rouhaistu mustapippuria myllystä
oliiviöljyä

HORTAPETI
ISO kulhollinen mietoja villivihanneksia TAI tuoretta pinaattia
nippu villiä tai kasvatettua ruohosipulia
1 tl laadukasta suolaa
1/2 sitruunan mehu ja raastettu kuori
1 tl sinappia
n. 2 rkl kylmäpuristettua oliiviöljyä
1 tl hunajaa tai vähän reilummin agave-siirappia
1 valkosipulinkynsi puristettuna
ripaus jauhettua muskottipähkinää

Ohje

Kuumenna kasvisliemi kattilassa ja lisää mausteet öljyä lukuunottamatta. Kun seos kiehuu, lisää joukkoon soijafileet ja anna hautua n. 10 min. kansi päällä. Lisää tarvittaessa kasvislientä, jos uhkaa huveta. Lämmitä sillä aikaa uuni 225 asteeseen.

Siirrä pehmenneet soijafileet uunivuokaa ja kaada lientä pohjalle sen verran, että soijafileet eivät takerru vuokaan kiinni. Valele oliiviöljyllä ja paahda uunissa 10-20 min. tai sen verran, että fileet saavat hieman väriä. Valmista sillä aikaa vihannespeti.

HORTAPETI

a) Raw food -kypsennys: Sekoita vihannesseokseen kaikki mausteet ja puristele seosta käsin niin kauan, että lehtien rakenne pehmenee. Tarkista maku ja lisää suolaa, sitruunaa tai hunajaa/agavea tarvittaessa.

b) Hella-kypsennys: Kaada suuren kasarin pohjalle hieman oliiviöljyä. Siirrä villivihannekset kasariin ja freesaa vihanneksia keskilämmöllä jatkuvasti sekoitellen, kunnes seos on pehmennyt eli noin parin minuutin ajan. Huom! Nyt joukossa voi olla myös nokkosen lehtiä. Lisää vielä oliiviöljyä, mausteet ja tarkista maku.

Siirrä vihannesseos tarjoiluastian pohjalle ja asettele päälle soijafileet. Tarjoa kyytipoikana tsatsikia.